Érd el a legjobb formád és egészséged életmódváltáson keresztül!

Keresés

Honnan tudhatod, hogy ételintoleranciád van?

március 2, 2020

Ételintolerencia vagy ételérzékenység felismerése nem olyan egyszerű, mint amikor allergiásak vagyunk bizonyos ételre és a tünetek szinte azonnal jelentkeznek például torokkaparás, kiütés, nyelvdagadás, hányás formájában, így könnyen össze tudjuk kötni, mi az az étel ami kiváltotta az allergiás reakciót.

Míg ételallergiánál az immunrendszerünk antitesteket (IgE) állít elő bizonyos étel elfogyasztásakor, addig ételintoleranciánál bizonyos enzim hiányok, roncsolódott bélflóra és nem megfelelő tápanyag felszívódás is lehet az ok.  A bél falának roncsolódása, a károsodott áteresztőképesség miatt a nem teljesen megemésztett táplálék molekulák is a keringésbe jutnak. Az aktiválódó immunrendszer pedig IgG-típusú ellenanyagot állít elő, ez pedig változatos tünetekhez vezetnek.

Ételintoleranciánál előfordulhat, hogy a tünet csak 1-2 nap múlva jelentkezik, és akkor sem olyan egyértelmű, hogy az ember összekötné a kettőt a fejében. A fejfájást például gyakran időjárási fronthoz kötjük, pedig lehet olyan ételt ettünk előtte napokban, amire érzékenyek vagyunk. A glutén például tipikusan olyan, ami fejfájásos tüneteket is okozhat, amíg ki nem iktattam az étkezéseimből, heti több alkalommal fájt a fejem, szóval ezt saját tapasztalatból is meg tudom erősíteni.

Milyen tünetek lehetnek még ételintoleranciánál?

  • fejfájás, migrén
  • hangulatingadozások, ködös agy/nehéz gondolkodás, depresszió
  • fáradékonyság
  • aknés bőr, ekcéma, kiütések
  • asztma
  • reflux
  • gázosodás, puffadás, székrekedés, hasmenés

Ha nem tudjuk milyen ételekre vagyunk érzékenyek, és tovább fogyasztjuk őket, megnő az esélye autoimmun betegségek kialakulásának is, ahol az egyik kiváltó faktor az mindig az áteresztő bélszindróma. Természetesen ma már könnyen elérhetők ételintolerancia tesztek, azonban elég borsos ára miatt nem mindenki engedheti meg magának.

A jó hír az, hogy eliminációs étrendet követve, majd a visszavezetésnél figyelve a tüneteket egy étkezési naplóval, mi magunk is rá tudunk jönni, milyen ételekkel van a problémánk.

A másik jó hír, hogy mivel az ételérzékenységek egyik fő kiváltó oka a roncsolódott bélfal, ha ezt helyretesszük, idővel rendeződhet az ételintoleranciánk is.

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

Ne hagyd itt!

5 egyszerű szokás az egészség felé e-könyv

Az én ajándékom Neked, hogy azonnal el tudd kezdeni az életmódváltást!