Érd el a legjobb formád és egészséged életmódváltáson keresztül!

Keresés

Mitől alakulhat ki autoimmun betegség?

február 13, 2021

Az autoimmun betegségekről egyre többet hallani mostanában. Bár az is lehet, hogy csak nyitottabb vagyok az ezzel kapcsolatos információkra, amióta én is érintett vagyok. 10 évvel ezelőtt fogalmam sem volt mi az az autoimmun betegség. Most meg az ismerős, baráti körben is tudok pár emberről, akinek szintén autoimmun betegsége van, rengeteg előadás van már a témában, sok-sok Facebook csoport közösség – ezek alapján mintha csillióan lennénk! Filozofálhatnék, hogy miért is lesz egyre több autoimmun beteg manapság, de inkább azt szeretném kifejteni, hogy mi is ez a betegség, és milyen tényezők kellenek, hogy kialakuljon.

Mi az az autoimmun betegség?

Autoimmun betegség címszó alatt elég sok állapotot értünk. Ilyen a Hashimoto-thyroiditis, Graves, reumatoid arthritis, lupus, Chron vagy a szklerózis multiplex. A leggyakoribb teória az, hogy autoimmun betegségnél az immunrendszer nem megfelelő működése, túlműködése révén folyamatosan támadás alatt tart különböző szerveket és krónikus gyulladás alatt tartja a szervezetet.

Az immunrendszerünk a védőőrünk, folyamatosan figyeli és szűri a szervezetbe kerülő idegen anyagokat (toxinok, pollenek, ételekből származó emésztetlen fehérjék). Ha azonban az immunrendszer működésében zavar keletkezik, mint az autoimmunitás esetében, akkor nem csak a bekerülő környezeti anyagokat támadja, hanem saját szöveti fehérjéit is. Ha például Hashimotóról beszélünk, akkor az immunrendszer a pajzsmirigyet tartja támadás alatt és roncsolja folyamatosan.

A gének a hibásak vagy én csináltam valamit rosszul?

Az autoimmun betegség kialakulásához Dr. Alessio Fassano szerint 3 tényező együttes állása kell:

  1. Genetikai hajlam: milyen géneket örököltünk
  2. Környezeti tényezők: epigenetikai tényezők, amik életmódunkból kifolyólag hatnak ránk
  3. Áteresztő bél szindróma, vagy más néven lyukas bél szindróma

Mind a háromnak együtt kell fennállnia ahhoz, hogy az autoimmunitás bekapcsolódjon. Nem véletlen, hogy ezek egyszer csak kialakulnak, hiszen történik valami az életünkben, ami által létrejön ezen 3 tényező együttes fennállása, és kész, bumm, itt is vagyunk.

A genetikai hajlammal nem sok mindent tudunk kezdeni, ezeket szüleinktől örököltük – vagy hajlamosak vagyunk bizonyos betegségekre vagy nem. Ezeket a géneket egyébként életmóddal lehet befolyásolni, ez az epigenetika tudománya. Tehát hiába van meg bennünk a gén, az nem biztos, hogy be is fog kapcsolódni. Ezek a környezeti, vagy külső tényezők pedig mind hozzájárulhatnak az áteresztő bél szindrómához is, így ha megszüntetjük a környezeti tényezőt, a kiváltó okot, nagy valószínűséggel megszűnik ez a lyukas bél állapot is.

A környezeti tényezők az alábbiak lehetnek:

  • ételérzékenységek
  • emésztőrendszeri problémák mint pl. alacsony gyomorsav, elégtelen emésztőenzimek, SIBO (kontaminált bél szindróma), paraziták
  • mikrotápanyagok (ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok) vagy makrotápanyag hiány
  • méreganyagok, nehézfém telítettség
  • stressz – rossz stresszkezelés
  • vírusok


Nem egyszerű, igaz?

Talán ez a legnehezebb kirakós eleme a nyomozásnak, hogy ezek közül nálunk mi az, ami okozhatta. Pedig ezt meg kell találni, egyébként nincs teljes javulás.
Mindegyikre megvannak a megoldási technikák, de nincs egy univerzálisan, mindenkinél működő recept, hiszen mindenkinek a szervezete más. De a lényeg, hogy van kiút és vissza lehet fordítani az autoimmun támadást, csak nyomozást és kitartást igényel!

Forrás:
https://chriskresser.com/pioneering-researcher-alessio-fasano-m-d-on-gluten-autoimmunity-leaky-gut/
Dr. Izabella Wentz: Hashimoto’s Food Pharmacology, 2019

Kokavecz N Katalin: Autoimmun Sorsfordító Program


Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

Ne hagyd itt!

5 egyszerű szokás az egészség felé e-könyv

Az én ajándékom Neked, hogy azonnal el tudd kezdeni az életmódváltást!