Érd el a legjobb formád és egészséged életmódváltáson keresztül!

Keresés

A rák 5 fókuszpontja – és amire a hagyományos onkológia nem figyel

március 22, 2024

Érdekes, hogy a rák diagnózis időpontjában kevesen vannak úgy, hogy tudják mi a fene is történik, illetve milyen lehetőségek vannak a gyógyulásra. A kezelések meg olyan gyorsan kezdődnek, hogy lehetetlenség mindennel képbe kerülni addigra. Sajnos a hagyományos onkológia csak a kemó, sugár és gyógyszer terápiára épül, ami csak egy szelete annak, amiken dolgozni kéne a gyógyulásért.  De sebaj, nekem is több év volt, mire elolvastam minden könyvet, megértettem a folyamatokat és ezzel együtt jött a magabiztosság is, hogy tudom, milyen fegyverek vannak a kezemben, ha kellenének.

Az egyik legfontosabb könyv, amit olvastam a témában az Jane Mclelland How to starve cancer c. könyve. Jane Mclelland maga is 4-es stádiumú rákból gyógyult fel, az ő története is megér egy blogot a jövőben. De most a rák 5 fókuszpontját szeretném elmagyarázni.

Ez az 5 fókuszpont vagyis az 5 abnormális folyamat azt írja le, hogyan is vállnak a normál sejtek rákos sejtekké. Az Rák kialakulásának folymata cím blogban, https://carmeneletmod.com/2024/01/14/a-rak-kialakulasanak-folyamata/ , már elkezdtem a rák kialakulásának alapjait leírni. Most kicsit mélyebben belemegyek a témába illetve azt nézzük meg mik azok a fókuszpontok, amikre figyelni kell már kialakult daganatos folyamatoknál.

A rák 5 fókuszpontja

Jane Mclelland’s 5 Hallmarks of Cancer

A fenti képen is látszik, hogy ha csoportosítani akarnánk a fő pontokat, vagy lépéseket ahogy a sejtek rákossá válnak, akkor meg kell nézni mindent az abnormális sejt kommunikációtól, gyulladási folyamatoktól a gyorsan osztódó sejtekig.

Minden egyes fókuszpontot kezelni kell, ellentétben a hagyományos onkológiával, ami csak az utolsó ponttal, a gyorsan osztódó sejtekkel foglalkozik. Nincs olyan, hogy csak ezt vagy azt fogom kezelni az 5-ből. Minden pontra figyelni kell, csak így lehet eredményt elérni.

A rák 5 fókuszpontja

  1. Abnormális sejtkommunikáció: sok bizonyíték van rá, hogy a rák egyik oka valamilyen hosszan tartó, lappangó, krónikus gyulladás is lehet. A gyulladásos citokinek, jelzőmolekulák (pl. IL-6 a zsigeri zsírból vagy karcinogénekből), a növekedési faktorok stimulálása, olyan hormonok, mintaz IGF-1, vagy insulin, vagy a TLR (mintázatfelismerő receptorok) hosszan tartó stimulációja, mind gyulladáshoz vezet. Mindezek együttesen hozzájárulhatnak a rák kialakulásához. 

Rák fajtától függően megvannak azok a gyógyszerek és tápálékkiegészítők, amikkel ezeket az útvonalakat blokkolni lehet.  Pár példa:

Hedgehog: berberine, Metformin, mebendazole

Wnt/beta-catenin: apirin, dypiridamole, ivermectin, baicalin

TLR: Berberine, LDN

  1. Abnormális sejt anyagcsere/Jane Mclelland Metromap

1924-ben Otto Warburg fedezte fel, hogy a rákos sejteknek megváltozott anyagcseréje van. Elmélete szerint a sejtekben lévő energiaközpont, a mitokondrium viselkedése változik meg. Minden egyes rákos sejtben megváltozott mitokondriumot találnak a tudósok. Szintén Otto Warburg fedezte fel, hogy a rákos sejteknek óriási a cukor éhsége. Azóta már az is kiderült, hogy a rákos sejtek nem csak a glükóz, hanem a glutamin (aminósav) és a zsír anyagcseréből is tudnak energiához jutni. Ezt azt jelenti, hogy főleg késői stádiumban lévő daganatoknál minden útvonalat blokkolni kell. Ezen útvonalakat leblokkolása a legfontosabb lépés az összes közül.Ha ilyen módon „kiéheztetjük” a rákos sejteket, sokkal hetékonyabbak lesznek a „kill” fázis terápiái.

  1. Abnormális növekedési faktorok: ezek főként a metasztázist elősegítő faktorok, mint például VEGF, PDGF, MMP2,3,9. Mindegyiknek külön inhibitora van, ezek lehetnek a glükozamin szulfát, doxycycline, kurkuma, bokrosgomba, stb.
  1. Abnormális immunválasz:

A rák következménye vagy egyik oka (tyúk-tojás?) a megváltozott makrofágok. Emiatt a változás miatt a szervezet nem ismeri fel őket, mint segítőket, hanme ellenségként kezeli, így a rák szabadon terjedhet. 

Ezek a makrofágok oxigénhiányos állapotban tumort segítő makrofágokká vállnak. Ehhez hozzájönnek az abnormális növekedési faktorok, a gyulladáskeltő citokinek, a Th1 és Th2 arány felborulása, és kész is a baj. Tehát az immunrendszer helyreállítása szintén kritikus feladat. 

  1. Gyors sejtosztódás

A hagyományos onkológia kezelések a gyorsan osztódó rákos sejteket veszik célba. Természetesen ez is nagyon fotnos, főleg agresszívabb rákoknál, nem csak a rákos őssejtekre kell figyelni, hanem ezeket a gyorsan osztódó sejteket kezelni. A kemó, sugár, immunoterápiák meleltt azonban vannak olyan kevésbé káros oxidatív terápiák is, amik ezeket a sejteket célozzák. Ilyen a magas C vitamin tartalmú infúziók (pro-oxidatív, nem antioxidáns kell itt nekünk), vagy a ferroptózis. De az olyan nem onkológiai gyógyszerek, mint a mebedazole is segíti ezeknek a gyorsna osztódó rákos sejteknek a megzabolázását. A mebendazole egyébként az egyik legjobb „off label” gyógyszer, ami sok oldalról támogatja a rák megszüntetését. 

Ha érdekelnek ezek a lehetőségek részletesebben, ajánlom Jane McLelland könyvét.

Forrás: 

Jane Mclelland – How to Starve Cancer

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

Ne hagyd itt!

5 egyszerű szokás az egészség felé e-könyv

Az én ajándékom Neked, hogy azonnal el tudd kezdeni az életmódváltást!