Érd el a legjobb formád és egészséged életmódváltáson keresztül!

Keresés

Megoldás-e az ösztrogén blokkolása hormonérzékeny mellráknál?

június 1, 2024

A hagyományos onkológia hozzáállása a hormonérzékeny mellráknál az, hogy az ösztrogén ellenség, és blokkoljunk le mindent: petefészket havi injekciókkal, és mellé szedjünk vagy zitazonium hatóanyagú, antiösztrogén tabit, vagy valamilyen aromatáz inhibitort. 

Itthoni orvosoknál vagy irodalomban nem is találtam olyat, aki ennek az ellenkezőjét állítja. Nyugaton viszont már egyre nagyobb tábora van azoknak, akik azt állítják: a természetes ösztrogén nem ellenség és ezek az antiösztrogén tabik, aromatázgátlók csak bajt okoznak hosszú távon (is).

Akkor mi az igazság? Most blokkoljuk az ösztrogént vagy sem?

A kérdés nem egyszerű, és mindenkinek magának kell tudni, milyen utat választ a gyógyuláshoz. Ez a cikk azokat az érveléseket hivatott bemutatni, amik amellett szólnak, hogy a saját ösztrogénünk nem ellenség.

Az ösztrogén, mint ellenség?

Az egyik érvelés az ösztrogén blokkolás ellen, hogy ha az ösztrogén okozna hormonérzékeny rákot, sokkal több fiatal lenne rákos, mint idős, hiszen ahogy öregszünk, az ösztrogén termelés csökken menopauza után, tehát akkor hogy okozhatna az ösztrogén rákot? És habár manapság egyre több fiatal lesz rákos (főként más okokból, d ez másik táma), a többség még mindig az idősebbek közül kerül ki.

A mellben található sejteken ott vannak az ösztrogén receptorok, amiket valóban stimulál az ösztrogén, főként ha nincs elég progeszteron. A rákos sejteken pedig jóval több ösztrogén receptor van, ez igaz, és ezek az ösztrogén receptorok turbózhatják a rákot. DE!

Legtöbb esetben nem a saját ösztrogénünk csücsül be ezekre a receptorokora, hanem a káros, környezeti ösztrogének, úgynevezett xenoösztrogének. Ezek a xenoösztrogének származhatnak háztartási kemikáliákból, testápoló termékekből, műanyagokból, stb. Ha ezeket a xenoösztrogéneket megpróbáljuk kiiktatni, és olyan ételeket fogyasztunk, amik “beülnek” ezekre a receptorokra (például fitoösztrogének), akkor le is blokkoltuk ezeket a receptorokat a rossz fiúk elől.

Mi a helyzet az aromatázgátlókkal?

Ebben a cikkben már írtam pár dolgot róluk, fókuszálva a csontromboló hatásáról. Ezek a gyógyszerek is blokkolják az ösztrogén termelődését. Ehhez pluszban még annyit írnék, hogy ezek a gyógyszerek károsak a szívre, agyra, szemekre, még sorolhatnám. Tehát szedjük évekig, mint potenciális rák gátló, hogy aztán szívbetegségben meghaljunk? Ez is egy fontos kérdés. (Egyébként rengeteg rákos nő nem is a mellrákban hal meg hanem valamilyen szívbetegségben, főként hogy az ösztrogén esszenciális a szív egészségéhez…)

Gyógyszer helyett számos természetes aromatázgátló étel van, például organikus, fermentált szója, lenmag, gomba, hogy csak párat említsek, emellett súlycsökkentés, főleg ha valaki hasra hízik, és stressz kontroll.

A következő probléma a hormon kérdésben, hogy itthon nem is tesztelnek hormonokat…Valóban sok az ösztrogén vagy esetleg az rendben van, csak a progeszteron aránya a rossz? Esetleg ezeknek a hormonoknak a metabolizmusával lehet a gond? Alapból, mindenféle teszt nélkül felírják az ösztrogén blokkolókat. Gondolom ez a protokoll. Ráadásul, ha valaki csináltatna is, azt vérből kérné, ami sokra nem jó.  Vizeletből kell ezeket a hormonszinteket, arányokat vagy a hormonok metabolizációját nézni, amire például olyan tesztek alkalmasak mint a DUTCH teszt. 

Továbbá az orvosok nem nézik, hogy a máj munkáját kellene – e támogatni? Ha igen, hogyan?  Hiszen ha a máj nem tudja a plusz ösztrogént kiüríteni, akkor csak visszadobja a szervezetbe, ami ott keringeni fog, lehetséges ösztrogén dominanciát és egyéb problémákat okozva.

Eldönteni, hogy mit tegyünk nem egyszerű. Én azt javaslom, mindenki olvasson utána amennyit tud, csináljon pro-kontra listát, tegyen fel kérdéseket az onkológusának azok alapján amit talált, főként tudományos cikkekre (pubmed) fókuszálva és döntse el neki melyik út a szimpatikus. Bármelyiket is választod, hinned kell benne, csak úgy fog működni.

Remélem segített a cikk! Írj, ha bármi kérdésed van!

Források:

https://link.springer.com/chapter/10.1007/16833_2022_77

https://www.growkudos.com/publications/10.2174%25252F1574892813666180720123732/reader

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

Ne hagyd itt!

5 egyszerű szokás az egészség felé e-könyv

Az én ajándékom Neked, hogy azonnal el tudd kezdeni az életmódváltást!