Érd el a legjobb formád és egészséged életmódváltáson keresztül!

Keresés

Mi az a Primal Egészségfejlesztő Mentorálás?

december 9, 2019

Szeretném nektek bemutatni, mi is az a ’primal’ életmód, mik a fő elemei és hogyan tud nekünk segíteni abban hogy egészségesebben éljünk a mai rohanó világban.

Az egyik végzettségem a Mark Sisson által alapított amerikai Primal Health Coach Institute-ban szerzett Primal Health Coach – Egészségfejlesztő Mentorként lehetne lefordítani. Itt ismerkedtem meg a „primal” életmód fogalmával.

Primal= ősi, eredendő. Röviden összefoglalva a primal életmód visszanyúl az ősi mintákhoz, hiszen ez van összhangban az emberi biológiával, evolúcióval és az optimális génkifejeződéssel.

A primal nem csak táplálkozási elv és egészségvédelem, sokkal inkább életmód és komplex szemlélet is.  Az élet minden területére vonatkozik: hogyan és miket együnk, hogyan mozogjunk, cirkádián ritmus/alvás fontossága, vagy nem utolsó sorban a stresszkezelés.

Visszanyúlni az ősi mintákhoz nem azt jelenti, hogy ősember módjára menjünk vadászni és gyűjtögetni az erdőbe. Ez egyszerűen annyit takar, hogy teremtsünk olyan életmódot, ami egyezik azzal, ami belénk van kódolva az idők kezdete óta.  Mit is jelent ez?

  • együnk igazi, tápláló ételeket, amik hosszan tartó energiával és tápanyagokkal töltik fel a szervezetet
  • legyünk a levegőn, a természetben amennyit csak lehet
  • figyeljünk oda az alvásra: nem mindegy mikor és mennyit – cirkádián ritmus fontossága
  • mozogjunk anélkül, hogy túlzott stressznek tennénk ki a szervezetünket
  • tanuljuk meg kezelni a modern élet stresszorait

Hasonlóan a paleo étrendhez a primal is evolúciós tudományos alapszik. Ha az étrend részét nézzük csak, elmondható, hogy mindkettő javasolja a gabonák és a feldolgozott ételek limitálását. Az étkezéseink fókuszában rengeteg zöldség, egészséges zsírok és protein álljon. Itt szeretném hangsúlyozni, hogy a legtöbb ember fejében tévedés él a paleo étrend körül, és azt gondolják, hogy paleo, az húst hússal. Pedig ez messze van a valóságtól. A paleo és a primal étrend is zöldség alapú étrend!

A két legfontosabb különbség primal és paleo étrend között a tejtermékek és a burgonyafélék családjába tartozó zöldségekhez való hozzáállás. Míg a paleo tíltja ezt a két ételcsoportot, addig a primal megengedő – tejtermékekből szabad a zsíros, fermentált, legeltetett állatok teje és ebből készült termékek (amennyiben nincs ételérzékenységünk, vagy bármilyen gyulladásos betegségünk), hiszen sok egészséges zsírt, izmokhoz szükséges fehérjét tartalmaznak.

Összefoglalva tehát a paleo diéta az egy étrend, míg a Primal az egy komplex egészségszemlélet.

Mi ebben a Primal Health Coach, vagyis az én szerepem?

Táplálkozási javaslatokon, hasznos tudnivalókon túl, mozgás, stresszkezelés és egyéb életmódbeli ötletekkel látom el a hozzám fordulókat és segítek beépíteni a mindennapokba. Tulajdonképpen egy 360 fokos életmód szemlélet képviselete és átadása számodra, hogy együtt olyan tervet és életmódot alakítsunk ki, amivel eléred egészség céljaidat és ami egy életen át fenntartható lesz.  Egészségfejlesztőként katalizátora, segítője vagyok a változásodnak, de az irányítás mindig Nálad lesz. Befejezésképpen még egy fontos gondolat: mindenki egyedi, így a megoldási út, étrend, életmód is más és más lehet. Az alapkövek ugyanazok, de mindig egyénre szabottan nézem az életmódváltást. Ezt azt is jelenti, hogy habár a primal életmód minden elemével egyetértek, nem tudom azt mondani, hogy én csak ezt képviselem, vagy csak paleot, csak autoimmun protokollt, csak ketogén étrendet, csak ezt vagy azt. Amit én képviselek az egy primal alapokra felépített egyedi megoldás a te egészséged érdekében, Rád szabva.

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

Ne hagyd itt!

5 egyszerű szokás az egészség felé e-könyv

Az én ajándékom Neked, hogy azonnal el tudd kezdeni az életmódváltást!