Érd el a legjobb formád és egészséged életmódváltáson keresztül!

Keresés

Pajzsmirigy problémák lehetséges jelei

december 9, 2019

A pajzsmirigy egy aprócska szerv és mégis mennyi mindenért felelős! Ha ez a parányi szerv nem úgy működik, ahogy kellene, egész szervezetünk megérzi azt. Mindenre kihat. A tünetek pedig lehetnek igen általánosak, vagy olyan szerteágazók, hogy nehezen kötjük össze őket időben, hogy ez bizony pajzsmirigy probléma lehet. Nem egy olyan ember van, akire ráhúzzák, hogy biztos csak beképzeli a tüneteket, vagy hipochonder, esetleg depressziós, pedig a probléma a pajzsmiriggyel van. A tüneteket latolgatva az sem mindig teljesen egyértelmű, hogy alul vagy túlműködik a pajzsmirigy. Van úgy, hogy a kettő kombinációja is jellemző, mint például Hashimotónál is előfordulhat ez, így mindenképp laborvizsgálatok kellenek, hogy kiderüljön miről is van szó. Testünk mindig jelzi, ha valami nincs rendben, tanuljunk meg figyelni és hallgatni rá!

Nézzük meg a leggyakoribb jeleket, tüneteket:

Testsúlyváltozás

Legyen az fogyási képtelenség (alulműködés), vagy éppen ugyanúgy étkezel, mozogsz mint eddig, és mégis jönnek fel rád a kilók. Vagy az is lehet, hogy bármennyit eszel, mégsem hízol (túlműködés). Mindegyik eset jelezhet pajzsmirigy problémát.

Fáradság és ködös agy

Egyszerűen nincs annyi energiád, mint előtte volt, egész nap tompa fejjel kavarogsz, már este 9-kor aludni akarsz, és tudnál aludni világnak? Vannak napok, amikor a gondolkodás is nehéz, nehezen tudsz koncentrálni, vagy hamar elfelejtesz dolgokat? Igen, ezek is mind tünetek lehetnek, nálam a fáradtság és állandó alvásigény első helyen volt a tüneti listán.

Testhőmérséklet problémák

Nekem alulműködik a pajzsmirigyem és fázós is vagyok. Míg a férjem pólóban szaladgál, nekem biztos, hogy kell egy pulcsi. De ha túlműködik a pajzsmirigyed, lehet, hogy épp állandóan meleged lesz. Vagy a kettő felváltva, csak hogy teljes legyen a zavar.

Haj és bőrproblémák

Hajhullás, aknés bőr a 2 legtipikusabb tünet. De lehet bőrszárazság vagy elvékonyodó, ritkuló szemöldök is, töredezett körmök.

Emésztőrendszeri problémák

Alulműködésnél jellemzően székrekedés tapasztalható, míg túlműködésnél hasmenés a jellemzőbb. De egyéb tünetek is előfordulhatnak, mint a puffadás, gyomor fájdalom, rossz emésztés. Ezeken kívül még rengeteg tünete lehet, így bármi furcsaságot, kellemetlenséget tapasztalsz, jobb ha elmész vizsgálatra, hogy kiderüljön mi áll a háttérben. Mindenképpen járj utána, egy vérvételt megér! Viszont előfordulhat az is, hogy a vérképed rendben van, vagy csak minimálisan magasabb a TSH, míg az fT4 és fT3 értékek teljesen jók, és tüneted sem sok van, vagy nem tudod összekötni a pajzsmiriggyel.  Ilyenkor előfordulhat úgynevezett szubklinikus pajzsmirigy-alulműködés, amikor csak idő kérdése, hogy megmutatkozzon a vérképben is és rosszabbodjanak a tünetek. Nem érdemes ezt megvárni, hanem kezdj bele életmódváltásba és figyeld meg, változnak-e a tünetek vagy sem. Szerintem az minden próbát megér, hogy jobban érezzük magunkat és ne alakuljon ki komolyabb probléma.

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

Ne hagyd itt!

5 egyszerű szokás az egészség felé e-könyv

Az én ajándékom Neked, hogy azonnal el tudd kezdeni az életmódváltást!