Érd el a legjobb formád és egészséged életmódváltáson keresztül!

Keresés

A rák kialakulásának folyamata

január 14, 2024

Ha röviden akarnánk megfogalmazni, hogy mi is az a rák, akkor a legjobb összegzés, hogy a sejtek növekedésének és viselkedésének megváltozása valamilyen stresszor hatására. Ez így egyszerűnek is hangzik, de ha azt nézzük, hogy hogyan manifesztálódnak, az már egy igen komplex folyamat. Nem véletlen, hogy nincs egy csodabogyó a rákra (még).

Rákos sejtek mindenkiben előfordulnak, de egy jól működő immunrendszer észreveszi őket, majd eltávolítja a szervezetből mielőtt tumort próbálnának formálni. Azonban ha az immunrendszer nem működik megfelelően, vagy a rákos sejtek lesznek olyan okosak, hogy jól el tudnak bújni, megúszva az immunrendszer őrjáratot, akkor itt is a baj.Ha ez sokáig folytatódik, akkor előbb utóbb kialakulnak a rákos sejtek gyülekezetéből a tumorok. Ezek a tumorok aztán fészket építenek a test különböző részein, kialakítva saját vérellátását. A tumorból leválhatnak rákos sejtek, és a test másik pontján újabb fészket alakítanak ki. Ez a metasztázis. 

A hagyományos onkológiai kezelések (sugárzás, műtét, kemoterápia) habár eltávolítják, vagy összezsugorítják a kialakult tumorokat, de azzal senki sem foglalkozik, hogy miért is alakult ki ez a tumor? Hiszen ha példának okáért kiműtik a mellből azt a tumort, de nem nyomozzák ki, hogy miért is került ez oda, (és majd meglátjuk, hogy sokféle oka lehet pl egy mellráknak), ha a környezet ahol a rákos sejtek tumort formálhatnak nem változik meg, akkor semmi sem akadályozza meg azt hogy újra kialakuljon.

A rák kialakulásának okai

A genetika nem minden

Örökölt genetikai tényezők csak nagyon ritkán okoznak valójában rákot. Hiába hordozzuk pl a BRCA gént (Angelin Jolie a leghíresebb példa erre), ez abszolút nem jelenti azt, hogy nálunk is kialakul majd a mellrák. Ahogy Dr. Mark Hyman mondja, a genetika a töltény, de ami meghúzza a ravaszt az az életmód. Hiszen a gének ki és bekapcsolhatóak életmód döntések következményében. Ilyen döntések az étrend, a környezeti toxinoknak való kitettség, az érzelmi, lelki feldolgozatlan problémák illetve a mozgás.A Human Genome Atlas Project nagy várakozással nézett a rák genetikai válaszának megfejtésére, azonban csúfos kudarcot vallott.

Az életmód sem minden

Rengeteg olyan példa van, hogy szuper egészségesen élt valaki, soha semmi nátha, influenza nem kapta el, a családban nem volt senki eddig daganatos és bumm, ő mégis. Lehet, hogy azt hisszük, növényi alapon étkezünk, naponta mozgunk, alapvetően boldognak érezzük magunkat, de mélyen, tudatalatt mégiscsak ott van egy lelki gyötrődés, probléma, ami simán okozhat rákot.

A rák, mint anyagcsere betegség

1924-ben Otto Warburg fedezte fel, hogy a rákos sejteknek megváltozott anyagcseréje van. Elmélete szerint a sejtekben lévő energiaközpont, a mitokondrium viselkedése változik meg. Minden egyes rákos sejtben megváltozott mitokondriumot találnak a tudósok. Szintén Otto Warburg fedezte fel, hogy a rákos sejteknek óriási a cukor éhsége. Azóta már az is kiderült, hogy a rákos sejtek nem csak a glükóz, hanem a glutamin (aminósav) és a zsír anyagcseréből is tudnak energiához jutni. Ezt azt jelenti, hogy főleg késői stádiumban lévő daganatoknál minden útvonalat blokkolni kell.

A következő blogban a rák kialakulásának lehetséges okait járom majd jobban körbe.

Források:

Neil McKinney: Cancer Unravelled

Kelly A Turner: Radical Remission: Surviving Cancer against all odds

Jane Mclelland: How to starve cancer

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

Ne hagyd itt!

5 egyszerű szokás az egészség felé e-könyv

Az én ajándékom Neked, hogy azonnal el tudd kezdeni az életmódváltást!