Érd el a legjobb formád és egészséged életmódváltáson keresztül!

Keresés

Mellrák és csontáttét

május 21, 2024

A csontáttét az egyik leggyakoribb áttét a mellráknál. Gyakran csak itt fedezhető fel az áttét, sehol máshol. Az egyrészt jó hír is lehet, hiszen a megfelelő gyógyszerekkel ez a típusú áttét jól kézben tartható. Fontos tudni, hogy habár az áttét a csontban van, de ez nem csontrák. Ugyanúgy mellrák, ami a csontban képzett áttétet, tehát a kezelése is mellrák ellenes szerekkel történik. Legfőképpen egyébként a hormon pozitív (ER, PR) mellrák eredményezhet csontáttétet.

Ha megkérdezed a kórházban az onkológust, hogy a csontáttét visszafordítható-e, a válasz az, hogy nem. Maximum szinten tartható. Legalábbis én csak ilyen válaszokat kaptam. De ha olvastál már sikersztorikat, hogy hogyan tűnt el a csontáttét, és épült újra a csont, akkor tudod, hogy igenis lehetséges a felépülés ebből. Persze legtöbbször ez is totó lottó, hiszen annyi faktornak kell megfelelni – lelki dolgok rendezése, táplálkozás, mozgás, rák útvonalainak a blokkolása, immunrendszer segítése, stb – de miért ne próbálnánk mindent, amit tudunk és ami belefér idő és pénz keretünkbe?

A lényeg, hogy a csontáttéteket valahogy kézben kell tartani, mert csonttöréseket és óriási fájdalmakat tud okozni ez az áttét fajta. 

Először is nézzük a hagyományos onkológiai kezeléseket a hormon pozitív mellrákos csontáttétre.

Hagyományos onkológiai kezelések

A hormonrendszer blokkolása az egyik feladat a hormon pozitív mellráknál. Ezek lehetnek a petefészket leállító havi szurik (Zoladex), illetve a szájon át szedhető aromatáz inhibitor tabletták (pl. Letrozol). Ezek az aromatáz inhibitorok egyik mellékhatása a csontleépülés, csontgyengülés, hiszen ezekkel a szerekkel menopauzát idéznek elő. Csökkent ösztrogén pedig alapból együtt jár a gyengülő csontokkal. Tehát ezzel a szerrel blokkolják az ösztrogént, de ugyanakkor a csontoknak meg pont nem jó.

E mellé jöhet valamilyen CDK4 és CDK6 blokkoló (pl. Ibrance), amelyek a sejtek növekedését és osztódását szabályozzák.

A csontáttétre ezek mellett vannak az úgynevezett biszfoszfonátok, mint pl. a zoledronsav. Ez általában havi 1 infúziót jelent. Sokan nem tudják, hogy ha ilyen kezelést kapnak, utána 10 évig nem lehet, vagy csak nagyon nagy óvatossággal fogat húzni! Hatásmechanizmusát tekintve a csont lebontódásáért felelős sejtek aktivitását csökkentik, ezáltal a csontátépülést is gátolják. Azonban hosszú távú mellékhatás pont a csontpusztulás, pl állkapocs elhalás. Na most legyél okos, mit is válassz, nem? Bár még talán így is ez az egyik legkevésbé gázos az összes fent említett gyógyszer közül.

Nem onkológiai gyógyszerek

Ha ismered Jane Mclelland munkásságát, akkor tudod, hogy számos olyan nem onkológia gyógyszer van, ami a rák útvonalait blokkolja, vagy éppen szuper a rákos őssejtek elpusztítására. Egyik ilyen a Doxycycline, aminek a csontáttátre való hatásosságáról számos tanulmány van, íme az egyik: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11912125/

Az angol Care Oncology Clinic 100mg dózisban ajánlja havi ciklusban, felváltva a mebendazollal (féreghajtó).

Természetes kiegészítők

Vitamin K2, D3

A D-vitamin elengedhetetlen a csontok kálcium és foszfor megfelelő szintjéhez a vérben, és ezeknek az egyensúlya kötelező az egészséges csontokhoz. A k2 vitamin pedig a hatékony felszívódáshoz kell hozzá, hogy a kálcium ne az artériákban vagy a lágyszövetekben rakódjon le .

Melatonin

A magas dózisú (80-120mg) melatonin nemcsak hogy szuper antioxidáns, és rengeteg módon segíti a munkánkat a rák ellen, de csontáttétnél még inkább fontos. Segíti a csontok épülését, gátololja a csontállomány pusztulása.(https://aacrjournals.org/cancerres/article/79/13_Supplement/1970/634076/Abstract-1970-Melatonin-inhibits-osteolytic-bone)

IGF-1 (Insulin Like Growth Factor) blokkolása

Magas IGF környezet hozzájárulhat a csontáttét kialakulásához vagy tumor növekedéshez. Hogy tudjuk ezt blokkolni? Alacsony cukor és fehérje tartalmú étrend, Metformin, Kurkuma, Quercetin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6721736/?fbclid=IwAR2P4pKs4zRWYY6pqc9nsP8A6Rd0F3fvzpbHiV2znAVsq0jtKGHifAxpsU0

C-vitamin

A C-vitamin alap készítmény kell, hogy legyen otthon. Ha a csontáttétet nézzük, akkor segíti a kollagén mátrix épülését, ami kell a csontok egészségéhez. Liposzómás, folyékony formája a legjobb, de pl az általam “istenített” egyik amerikai onkológus, Dr. Thomas Lodi simán aszkorbinsav kortyolgatását ajánlja, hogy a nap folyamán folyamatosan megfelelő legyen a C-vitamin szintünk.

Egyéb fontos és hasznos ásványi anyagok : bór, magnézium, cink

Láthatod, hogy ha a hagyományos onkológia szereket választod, akkor is tehetsz még jó sok mindent, hogy biztosítsd a javulást.

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

Ne hagyd itt!

5 egyszerű szokás az egészség felé e-könyv

Az én ajándékom Neked, hogy azonnal el tudd kezdeni az életmódváltást!