Érd el a legjobb formád és egészséged életmódváltáson keresztül!

Keresés

Szigorú étrend vagy mindent mértékkel? Melyik a jó megközelítés?

január 9, 2021

Ha utána olvasol táplálkozási irányzatok témájában, általában két fő irányvonallal találkozhatsz.

Vannak a szigorúbb, vagy eliminációs diéták, amikor is bizonyos ételcsoportokat ki kell iktatni az étrendből vagy élethosszig, vagy csak bizonyos ideig. A másik pedig a mindent mértékkel irányzat, ami megengedőbb jóval a kedvenc ételeink felé. Most akkor melyik a jó megközelítés?

Mi a különbség a két megközelítés között?

A szigorúbb étrendek (pl. Paleo) vagy eliminációs diéták (AIP, FODMAP) nagyon hasznosak tudnak lenni, ha valamilyen egészségügyi kihívásod van (autoimmun betegség, krónikus gyulladásos állapotok, ételérzékenységek, stb).

Ez a megközelítés azt jelenti, hogy vagy véglegesen, vagy csak bizonyos ideig kivonjuk az étrendünkből azokat az ételcsoportokat, összetevőket, amik fokozzák a bélflóra roncsolódását, a gyulladást vagy az immunrendszer túlműködését (ahogy néhányan hívják a szervezet „öntámadását”). Ilyen diéta például a Paleo étrend, vagy ennek a szigorúbb változata az Autoimmun Paleo Protokoll (AIP), a GAPS vagy éppen a FODMAP étrend.

Az eliminációs étrendeknek általában 2 fő szakasza van. Ha belevágsz egy ilyenbe, az első fázis mindig az, hogy kivonsz az étrendből bizonyos ételcsoportokat, majd amikor elmúltak a panaszok, javult az állapotod, jöhet a 2 fázis, a visszavezetés. Ételcsoportonként vezetsz vissza ételeket, és figyeled milyen hatással van rád. Mondanom sem kell, hogy ez nem egy 4-8 hetes történet.

Természetesen az is ebbe a kategóriába tartozik, ha valamilyen ételérzékenység vagy ételallergia miatt bizonyos ételcsoportot életed végéig kerülni kell.

Ezzel szemben a mindent mértékkel megközelítés semmit sem von ki specifikusan az étrendből, hanem 70/30, 80/20, 90/10, kinek mi az elfogadható mérték, szabály értelmében navigálja a napjait. Ez azt jelenti, hogy például a hétnek a 80%-ban odafigyelve, remélhetőleg tápanyagdús ételeket eszünk, 20%-ban viszont elengedhetjük magunkat. Tehát egy péntek esti vacsora és koktélok a csajokkal, vagy pizza est a pároddal simán belefér a héten, ha egyébként odafigyelsz miket eszel.

Vagy mindent mértékkel megközelítés a kalóriaszámlálás is – ott nem azzal foglalkoznak mi a tápanyagdús, mi a gyulladáskeltő, mindenből lehet enni, a lényeg, hogy ne lépd túl a meghatározott kalóriamaximumot. (Én ebben a kalóriaszámolgatásban nem hiszek. Habár a fogyáshoz kalóriadeficit valóban kell, de nem mindegy ezt milyen módon érjük el, és szerintem hiába fér bele a Big Mac a kalóriakeretbe, nem hiszem, hogy azt kéne enni, főleg nem rendszeresen. De ez egy másik cikket is megérne.)

Szigorú étrend vagy mindent mértékkel? Melyik a jó megközelítés?

Mint minden a táplálkozásban ez is egyéntől függő. Tudom, ezt nem szereti senki hallani. Mindenki csoda vagy mintaétrendet akar, vagy leutánozni, amitől egy bizonyos híresség lefogyott. Csak aztán lehet az eredmény nem lesz ugyanaz, vagy ha a kilók le is mentek, az egészségügyi kihívások megmaradtak.

Hozzátenném, hogy utálom, amikor a két tábor egymást kritizálja. Sajnos főként a mindent mértékkel hozzáállást képviselő személyek szokták nagy szájjal kritizálni, hogy mit kell például gluténmentesen étkezni, a helyettesítő kenyerek még szarabbak (ez egyébként igaz is), edd meg azt a sima kenyeret, de csak 1 szelettel és nem lesz gond. Ez a hozzáállás működhet egy egészségügyi kihívásoktól mentes embernél, de például egy autoimmun betegségnél már nem biztos.

Nekem a Hashimoto kezelésében a szigorú étrend segített, talán ezért is tudom javasolni ezt a kezdést mindenkinek, főleg akinek valamilyen gyulladásos állapotból fakadó problémája van. Ha visszagondolok, olyan 6 hónap volt az, amikor szigorúan kivontam az étrendemből ételcsoportokat, majd majdnem 2 éven keresztül folyamatos kísérletezéseken keresztül jutottam el oda, hogy most már tudom mi az, ami belefér és milyen gyakran. Tehát az eleje szigorú, eliminációs időszak volt, amit most már bizonyos ételcsoportok visszavezetésével, a 80/20 szabály alapján fent tudok tartani. Illetve ha érzem, hogy kicsit fellángol az autoimmun állapotom, akkor tudom, mihez kell visszatérni, hogy újra jól érezzem magam.

Nincs olyan hogy csak az egyik irány a jó és a másik a rossz. Azt gondolom, normál esetben a kettő kombinációja az ideális, de ahogy korábban írtam, ez egyén függő.

Véleményem szerint nagyon kevés olyan ember van, akinek ne tenne jót egy 2-4 hetes szigorúbb odafigyelés. A hozzáállás természetesen attól is függ, hogy van-e valamilyen autoimmun betegséged, vagy semmilyen egészségügyi kihívásod sincs, csak szeretnél lefogyni, egészségesebben táplálkozni.

Még ha olyan mázlista is vagy, hogy nincs semmilyen egészségügyi kihívásod, egy 2-4 hetes szigorúbb, bizonyos ételcsoportokat kivonó étrend neked sem árt, hiszen a bélflóra regenerálás mindenkinek ugyanolyan fontos. (és igen, a bélflórának is megvannak az „ellenségei”, amiket ki tudunk iktatni egy időre, hogy újra balansz legyen a jó és rossz bélbacik között). Utána pedig mehet egy 80/20 szabály alapján való étkezés, minimalizálva a gyulladáskeltő élelmiszereket, és fókuszálva azokra az ételekre, amik támogatják az egészségünket, anyagcserénket.

De az is lehet, hogy te 2-4 hétig sem bírod jelenleg a tiltólistákat, mert a tiltólista mindig valamilyen falási rohamba torkollik, amit aztán követ a lelkiismeret furdalás, és” holnaptól újra kezdem” ígéret. Sajnos sok ember küzd ilyen jellegű evési zavarokkal és ebben az esetben, első körben az étkezéshez való viszonyt kell helyreállítani és csak utána lehet továbblépni.

Vagy éppen a mindent mértékkel sem működik, mert hiába akarod betartani ezt a módszert, ha állandóan éhes vagy, ha nem tudod, hogyan kezeld az éhségedet, vagy hogyan állítsd össze az étkezéseket úgy, hogy stabil vércukorszint mellett sokáig jóllakott legyél. Jóllakott és elégedett, mert ez a 2 legfontosabb dolog, amitől működik egy étrend.

Remélem te is látod már, hogy valóban egyéntől függ, hogyan kell nekiindulni a táplálkozás megváltoztatásának és rengeteg mindenen múlik mi az, ami működni fog.

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

Ne hagyd itt!

5 egyszerű szokás az egészség felé e-könyv

Az én ajándékom Neked, hogy azonnal el tudd kezdeni az életmódváltást!