Érd el a legjobb formád és egészséged életmódváltáson keresztül!

Keresés

5 természetes módszer a máj méregtelenítéséhez

szeptember 27, 2021

A máj működésének, méregtelenítésének támogatása nem csak pajzsmirigy betegségnél fontos, hanem mindenkinél! A máj az egyik fő méregtelenítő szervünk és a mai világban kapja rendesen a munkát: toxinok a levegőből, vízből, ételből, kozmetikumokból, alkoholos italok, gyógyszerek, a lista végtelen.

A máj nem megfelelő működése nem csak pajzsmirigy problémákat tud okozni, hanem egyéb más állapotokat, tüneteket is. Ebben a cikkben abban szeretnék segíteni, milyen lépéseket tehetsz, hogy támogasd a májműködésed.

De előbb nézzünk meg pár példát, milyen tüneteket okozhat a máj nem megfelelő működésére:

 • pajzsmirigy hormonoknál megfelelő FT4 szint, de kevés FT3
 • vércukoringadozások
 • hormonális egyensúlytalanságok (pl. ösztrogén dominancia)
 • szem alatti szürkés karikák
 • bőrkiütések
 • májbetegségek

Sok helyen szoktam olvasni, ilyen-olyan tisztítókúrákat, léböjtöt a máj méregtelenítésére és ezek legtöbbször zöldség, gyümölcslé kúrák. Én ezekkel azért nem értek teljesen egyet, mert a máj működésének rendbe hozatalára nem elég egy 5 napos tisztítókúra. Ez egy hosszabb folyamat és a segítő lépéseket bele kell építenünk az életmódunkba. Másrészt pedig ahhoz, hogy a máj ki tudja üríteni a méreganyagokat, kell hozzá az epe. Az epe kapcsolja magához a méreganyagokat, viszi az epehólyagba, ahonnan aztán a bélrendszeren keresztük kiürül. Az epe termeléséhez viszont zsírokat kell fogyasztani. A léböjt és hasonló tisztítókúrák tehát ezért sem jók, mert nem tartalmaznak egészséges zsiradékokat.

De akkor mit lehet tenni?

Véleményem szerint az alábbi 5 lépés hatékony lehet a máj támogatásához:

5 természetes módszer a máj méregtelenítésének támogatásához

 1. Stressz csökkentése: méregtelenítés csak akkor következhet be, ha a szervezet paraszimpatikus állapotban van, vagyis nyugodt és stresszmentes. Ez az az állapot amikor a szervezet tud a saját gyógyulásával foglalkozni. Tehát aludj eleget és próbáld meg a neked megfelelő módszerrel csökkenteni/levezetni a stresszt.
 2. Fogyassz egészséges zsírsavakat: olívaolaj, kókuszzsír, háztáji állatok zsírja, háztáji zsírosabb húsok, tojás, bio tejtermékek (egyéni intolerancia függvényében)
 3. Fogyassz olyan zöldségeket mint a cékla, sötétzöld színű salátafélék mint a fodros kel, gyömbér, citrom, keresztesvirágú zöldségek vagy éppen brokkolicsíra. Ezekből ha teheted válassz bio/organikus zöldségeket, így nem jut be annyi káros permetszer a szervezetedbe.
 4. Izzadj! Legyen az sport vagy szauna, az izzadással rengeteg méreganyag kiürül a szervezetből. Csak arra figyelj utána, hogy pótold az elveszített folyadékot!
 5. Menj WC-re minden nap – itt a nagydologra gondolok, hiszen így ürül a méreganyagok nagy része. Ha valamiért ez nem sikerül, ideje kutakodni, hogy mi lehet ennek az oka. Első körben lehet próbálni több rostot fogyasztani, illetve magnéziumból a citrát fajtát fogyasztani, ami esetenként segíthet.

Ezeken kívül rengeteg más taktika is van, a táplálékkiegészítőktől a kozmetikai szerek lecserélésen keresztül egészen a ricinusolaj pakolásig (ez igen macerás és nyögvenyelős, bármilyen hatékony is), de ha ezt az 5 természetes módszert betartod, nagy valószínűséggel sokat tettél a májműködésed támogatásáért.

Forrás:

www.westonaprice.org

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

Ne hagyd itt!

5 egyszerű szokás az egészség felé e-könyv

Az én ajándékom Neked, hogy azonnal el tudd kezdeni az életmódváltást!