Érd el a legjobb formád és egészséged életmódváltáson keresztül!

Keresés

Ananászos pirított rizs

március 24, 2022

A távol keleti konyhából nagyon sok dolgot szeretek. A pirított rizs az egyik kedvencem, legyen az tojásos, vagy tojás nélküli, mint ez a recept. Az édes-sós ízvilág a másik, amit szeretek, és ez ebben az ananászos pirított rizsben teljesen visszaköszön. Sósságát a szójaszósz, édességét-savasságát pedig az ananász adja meg. Még egy kis csípősséget is bele lehet csempészni, ha valaki szereti!

Nézzünk pár hasznos dolgot a hozzávalókról!

Rizs: ehhez a recepthez legjobb maradék, másnapos rizs. Ha frissen készíted a rizst, győződj meg róla, hogy teljesen kihűlt, mielőtt felhasználod. A hűtött rizs egyébként is jobb magasabb rezisztens keményítő tartalma miatt, de nem csak ezért kell hozzá hűtött rizs. Ha nem teljesen kihűlt rizst használsz, oda fog ragadni a serpenyőhöz, és a rizs összeállhat nagyobb darabokba. Én jázmin rizst használok, de bármilyen egyéb, nem összeragadós rizs is jó lehet.

Ananász: az extra édessége, ami megfelelő savassággal párosul nagyon jól illik ehhez a rizses ételhez. Mindemellett tartalmaz egy bromeline nevezetű enzimet, ami gyulladáscsökkentő, rákellenes, és segíti a fehérjék megemésztést is. Én mindig friss ananászt használok, de ha nincs időd vele bajlódni, a konzerv is jó lehet, de akkor alaposan át kell öblíteni, hogy a cukros lét teljesen lemosd róla.

Szójaszósz: ettől lesz pikáns, sós az ételünk, de ha nem eszel szóját, a kókusz aminó szósz tökéletes helyettesítő lehet.

A zöldségek pirításáról: én úgy szeretem a zöldségeket, ha még roppanós marad, a sütési-főzési időnél ezt mindig vedd figyelembe. Ha te puhábban szereted a zöldségeket, számolj rá még főzési időt aszerint.

Ananászos pirított rizs

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kisebb ananász darabolva
  • 1 konzerv fehérbab, jól átmosva
  • 1 piros kaliforniai vagy kápia paprika, felkockázva
  • 3 szál feldarabolt újhagyma
  • 3 csésze főtt, lehűtött rizs
  • 3 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 2-3 centis gyömbér lereszelve
  • 1 marék kesudió
  • 1 lime kifacsart leve
  • 2-3 evőkanál szójaszósz (vagy ízlés szerint több)
  • olívaolaj

Elkészítés:

A felmelegített olívaolajon közepes hőfokon pirítsuk meg a fokhagymát és gyömbért olyan 1 percig.  Ezek után mehet hozzá a kaliforniai vagy kápia paprika, az újhagyma és ezekkel is pirítom, folyamatos kevergetés mellett 2-3 percig. Mehet hozzá az ananász, a lecsöpögtetett, átmosott babkonzerv, a rizs, a limelé, a szójaszósz, és folyamatosan kevergetjük. Addig kevergetem, amíg át nem melegszik mindent összetevő, ez innen kb. 5 perc.

Láthatod, hogy ha a rizs már készen van, akkor ez az ebéd 10 perc alatt kész is lehet! Remélem elkészíted és neked is ízlik!

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

Ne hagyd itt!

5 egyszerű szokás az egészség felé e-könyv

Az én ajándékom Neked, hogy azonnal el tudd kezdeni az életmódváltást!