Érd el a legjobb formád és egészséged életmódváltáson keresztül!

Keresés

Érzelmi Felszabadítás Technikája – Te is kopogtatsz?

november 18, 2022

EFT, Emotional Freedom Technique – hallottál már róla?

Az EFT, magyarul Érzelmi Felszabadítás Technika, más néven Tapping, Kopogtatás egy alternatív öngyógyító módszer. A kopogtatás során a negatív érzéseink kimondásán, átérzésén keresztül elérkezünk a tudatosítás és elfogadás állapotába.

Én pár éve találkoztam vele először, eleinte hülyeségnek gondoltam, aztán utánaolvasva és gyakorolva, teljesen meggyőzött a hatékonyságáról. El is végeztem utána egy angol EFT Terapeuta képzést, de csak saját magamon használom a technikát. A tavalyi és az idei év is rengeteg stresszhelyzettel, traumával volt tele, és ez a technika sokat segített és segít a feszültségemet, stressz szintemet helyrehozni.

De mi is az az EFT, vagyis Kopogtatás?

Bármilyen humbuknak is hangzik, az EFT egy tudományosan bizonyított módszer az energiamezők, energia blokkok feloldására, ezen keresztül pedig a stressz csökkentésére. A kopogtatás ugyanazokat az ősi meridián pontokat használja fel, mint az akupunktúra, vagy akupresszúra, egybekötve azzal, hogy ki is mondjuk közben a félelmeinket, érzéseinket, gondolatainkat. Összehozza tehát a test energiarendszerét a gondolatainkkal, érzelmeinkkel. Ahogy az energiaáramlás újraindul, beindul a változás is. Nem csak érzelmi problémákat tudunk vele megoldani, de fizikai fájdalmat is tudunk vele csökkenteni.

Ennek a kettő világnak a kombinációja felszabadítja a stagnáló energiákat, csökkentik a kortizol szintet és jobb közérzetet biztosítanak. Ahelyett, hogy hagynánk a traumáink, félelmeink kontroll alatt tartsák a döntéseinket, a kopogtatás módszerével szabadon fel tudjuk térképezni mitől is tartunk, és meg tudjuk változtatni az érzelmi állapotunkat. Nem beszélve arról, hogy az esetek egy részében a stresszt kiváltó ok tudatalatti – tehát nincs tudomásunk róla, de a testünkben ott van – ezekből is alakulhatnak aztán ki a komolyabb betegségek.

A testen több meridián pont is van, de én 9 ponton keresztül szoktam kopogtatni, talán ez a legismertebb is az EFT-ben.

A kopogtatás történhet 2 vagy 4 újjal is, egy vagy mindkét oldalon, teljesen mindegy.

Mi történik egy EFT, kopogtatás alkalom alatt?

Az alábbi egy kopogtatási session menete:

  • Probléma meghatározása
  • Probláma átélése
  • Probláma, érzelmi szint skálázása 0-10-es skálán
  • Kifejezések meghatározása, amiket használni fogunk
  • Kopogtatás
  • Lezárás – 0-10-es skála

A kopogtatás mindig a negatív érzések felsorolásával kezdődik, a kopogtatás nagy része erre fókuszál. Pont ez segít nekünk abban, hogy a kopogtatás végére elfogadjuk az érzesünket, és lenyugodjon. Majd a kopogtatás második részében váltunk át a pozitív kijelentésekre, megerősítésekre.

Tehát az EFT, Kopogtatás egy nagyon egyszerű, de szuper módszer, amit alkalmazhatunk teljesen ingyen nap mint nap egészségfejlesztésre.

Ha szeretnéd kipróbálni, van egy nagyon rövid kopogtatás az Instagram oldalamon, ott megnézheted!

Remélem meggyőztelek! Kopogtassunk! 🙂

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

Ne hagyd itt!

5 egyszerű szokás az egészség felé e-könyv

Az én ajándékom Neked, hogy azonnal el tudd kezdeni az életmódváltást!