Érd el a legjobb formád és egészséged életmódváltáson keresztül!

Keresés

Méregtelenítés és a nyirokrendszer

október 20, 2023

Az előző két írásom a méregtelenítésről szólt és a mostani is tovább boncolgajta a témát. Szeretném nektek megmutatni, miért fontos, hogy jól áralmó nyirokrendszerünk legyen és hogyan kapcsolódik a méregtelenítéshez. Ehhez mindenekelőtt nézzük meg mi is a nyirokrendszer.

Mi a nyirokrendszer?

A nyirokrendszernek 2 fő funkciója van. Egyrészt az immunrendszer része. A nyirokcsomók olyanok, mint az immunrendszer katonái, folyamatosan szkennelik a testet és figyelmeztetik az immunrendszert, ha bármi gyanúsat észlelnek. 

Másik funkciója pedig a keringési rendszer támogatása. Segít a méreganyagok eltávolításában. Ha nincs megfelelő keringés, a vér besűrűsödhet, ami veszélyes is lehet. (csökkent keringés – a test megemeli a vérnyomást ennek ellensúlyozására)

Ezekből is látható, hogy a nyirokrendszer mennyire fontos egészségmegőrzés vagy gyógyulás céljából. A Hogyan készüljünk fel megfelelően a méregtelenítésre írásomban olvashattad, hogy a méreganyagoknak több útvonala is van, ahol távozhatnak. Széklet, vizelet, izzadás, légzés. Példaként, ezért is lehet az, ha valaki nagyon pattanásos, aknés, első körben mindig meg kell nézni, hogy megfelelően méregtelenít-e. Mert ha egyik méregtelentítési útvonalon sem tud kiürülni a salakanyag, bent marad, és jöhetnek a gyulladt aknék.

A nyirokrendszer ugyanúgy áramlik, mint a vér, azonban a nyirokrendszernek nincs saját pumpája, tehát rá kell segíteni, hogy jól áramoljon.  

Mi mozgatja a nyirokrendszert? 

  • Mozgás: szuper a séta, de a legeslegjobb a tramubulin
  • rekeszizom légzés
  • manuális nyirokmasszázs vagy professzionális segítséggel, vagy otthon magunknak. Utóbbi esetben fontos milyen irányban haladunk, tehát csak úgy ne kezdjük el nyomogatni magunkat.

Ha figyelünk a mozgásra, az orron keresztüli légzésre, akkor rendben lehet a nyirokrendszerünk, azonban fontos tudni, hogy ha egyszer beállt, akkor csak mozgással nem hozható helyre, kell a manuális nyirokmunka is.

Én 2 embernek hiszek ebben a témában: Dr. Perry Nickelston és Lisa Levitt Gainsley. Mindkettőnek elérhető rengeteg anyaga az interneten. Dr Perry-nek a „Nagy 6” nyirokrutinja a mindennapjaim alapja – 5 perc és nagyon sokat számít.  Ha ezt megcsinálod, utána mozogsz kicsit, vagy jöhet a dry brushing és szuper lesz a nyirokáramlás! ?

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

Ne hagyd itt!

5 egyszerű szokás az egészség felé e-könyv

Az én ajándékom Neked, hogy azonnal el tudd kezdeni az életmódváltást!