Érd el a legjobb formád és egészséged életmódváltáson keresztül!

Keresés

Puffadás, te fránya

május 6, 2020

Nincs olyan ember, aki néha ne szenvedne puffadástól és az ezzel járó kellemetlenségekkel. Szerintem mindannyiunknak ismerős ez az állapot. A baj akkor van, amikor ez már szinte mindennapos, vagy hetente többször is előfordul. Az ilyen mértékű puffadás semmiképpen sem normális.

Én régebben évekig puffadtam és persze azt hittem csak biztos ekkora „mázlista” vagyok, hogy érzékeny a gyomrom. Fogalmam sem volt ételérzékenységekről, bélbacikról, meg emésztést gátló enzimekről a táplálékokban…

Ahhoz, hogy meg tudd szüntetni a puffadást, tudnod kell, hogy mi okozza! Csak ezután fogsz tudni javítani a helyzeten. Ebben a blogban megpróbáltam összeszedni az általam ismert leggyakoribb okokat, illetve pár tanácsot is adni, ha ezzel szenvedsz.

Mik a puffadás leggyakoribb okozói?

  • ételérzékenységek
  • bélrendszeri rendellenességek, mint IBS, SIBO
  • egyensúlytalanság a bélbaktériumokban
  • hirtelen, túlzott rost fogyasztás
  • nehezen emészthető ételek fogyasztása
  • kevés gyomorsav
  • rossz étkezési szokások, mint pl. kevés rágás, evés közbeni ivás

Jöjjön pár hasznos tipp a fentiek közül felsorolt néhány lehetséges kiváltó okra.

Ételérzékenységek felderítése

Egy korábbi blogban írtam az ételérzékenység és ételallergia közötti különbségről, ha nem vagy benne biztos mikre kell figyelni, olvasd el azt is.

A leggyakoribb ételérzékenység, amik puffadást (is) okozhatnak:

  • laktóz intolerancia
  • gluténérzékenység
  • fruktóz intolerancia
  • hisztamin intolerancia

Vezess étkezési naplót, ha nem vagy biztos benne mi lehet a problémás nálad. Mindenképpen próbáld meg kideríteni mire vagy érzékeny, mert a bélrendszered egészsége nem fog visszaállni addig, amíg a számodra nem megfelelő ételeket eszel.

Nehezen emészthető ételek kiiktatása, megfelelő elkészítése

Vannak olyan ételek, amiket a szervezet nem tud rendesen megemészteni, vagy, mert emésztés gátló enzimeket tartalmaz, vagy, mert nem a megfelelő módon vannak elkészítve… Ilyenek például a hüvelyesek: minden babféle, csicseriborsó, lencse, borsó, szójabab. Ha mindenképpen ragaszkodsz a fogyasztásukhoz, áztasd be őket 24 órára, többször cserélve a vizet, mielőtt megfőzöd, vagy fermentált formában fogyaszd csak. De nehezen emészthető zöldségek a hagymafélék vagy a keresztesvirágú zöldségek is, főleg ha nyersen fogyasztod őket.

Megoldás lehet még az emésztőenzim pótlás valamilyen tabletta formájában, amit étkezésekkor kell bevenni és ez segíteni fogja az ételek megemésztését.

Kevés gyomorsav

A megfelelő gyomorsav elengedhetetlen az ételek rendes megemésztéséhez. Sajnos, ahogy öregszünk, egyre csökken a gyomorsav mennyisége és ez számos bélrendszeri panaszhoz vezethet, mint például a puffadás vagy gázosodás. A kor mellett számos egyéb tényező is okozhat alacsony gyomorsavat, ezen felül autoimmun betegeknél elég gyakran előfordul alacsonyabb gyomorsav szint, mint ahogy nálam is fennállt ez.

Kezdő lépésként lehet citrom, citromos víz vagy almaecetes víz fogyasztását megpróbálni étkezések előtt, durvább esetekben nem árt a HCL-betain pepszinnel való étrendkiegészítés. Ha kevés gyomorsavra gyanakszol, konzultálj funkcionális diagnosztikával foglalkozó orvossal, aki segíthet részletesen elmagyarázni, miket is kell itt tenni ebben az esetben.

Rossz étkezési szokások elkerülése

Lehet nem gondolnád, de vannak olyan rossz étkezési szokások, amik puffadást okoznak. Ilyen lehet, ha például rohanva eszel, és nem is rágod meg jól az ételt. Ha evés közben sok folyadékot iszol. Ha sokat beszélsz evés közben, ezáltal levegőt nyelsz le az étellel. Ha rágózol étkezések között… Az angol úgy hívja, mindful eating, vagyis tudatos étkezés, ez lesz a megoldás erre a problémára. Mit is jelent ez?

Szánj időt az étkezésre, ülj le, nyugalomban egyél, szépen lassan egyél, mindent alaposan megrágva, kiélvezve az ízeket. Legyen az egész étkezés egy szertartás, hiszen finomakat enni az egyik legjobb dolog!

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

Ne hagyd itt!

5 egyszerű szokás az egészség felé e-könyv

Az én ajándékom Neked, hogy azonnal el tudd kezdeni az életmódváltást!