Érd el a legjobb formád és egészséged életmódváltáson keresztül!

Keresés

Hashimoto fázisai

szeptember 7, 2020

Hashimoto thyreoiditis egy autoimmun betegség, ami pajzsmirigy gyulladásával jár és alulműködést eredményez.  Az egyik fő probléma, hogy a Hashimoto sok éven át alakul ki, több fázisa is van és általában késői a felismerés. Már csak akkor diagnosztizálják, amikor a pajzsmirigyben nagy a kár.

Ez azért is veszélyes, mert ha egy autoimmun állapot nincs kezelve, az újabb autoimmun állapotok kialakulásához vezethet. Nem beszélve arról, hogy a Hashimoto számos olyan tünettel jár együtt, ami megnehezíti a hétköznapokat, akinek ez a betegsége van szerintem tudja miről beszélek. Fáradékonyság, fejfájások, hangulatingadozások, fogyási nehézség, emésztőrendszeri problémák, hogy csak párat említsek a sok közül. Ebben a korábbi cikkemben olvashatsz a tünetekről részletesebben: https://carmeneletmod.com/2019/12/09/pajzsmirigy-problemak-lehetseges-jelei/

A cél az lenne, hogy minél korábbi stádiumban felismerjék a Hashimotot. De ahogy majd olvashatjátok, ez bizonyos okok miatt legtöbbször nem történik meg, pedig 1-2 dolgot kellene pluszban a vérképben megnézni, hogy időben lehessen reagálni erre az állapotra.

Hogy állapítható meg a Hashimoto?

Ha az ember általános vérvizsgálatot csináltat, a pajzsmirigynél általában csak TSH-t (pajzsmirigy stimuláló hormont) nézik meg. Ez azonban nem elég, mert ez csak a 4. fázisban kezd emelkedni ( a Hashimoto fázisairól lejjebb olvashatsz). Így Hashimoto megállapításához szükség lenne még az antitestek mérésére is: anti-TPO és anti-TG, jobb esetben még FT3 és FT4 hormon ellenőrzés is hozzájöhet.

Mivel legtöbbször csak a TSH-t nézik, az autoimmun pajzsmirigy gyulladás csak késői fázisban lesz diagnosztizálva, amikor a pajzsmirigy már nagymértékben sérül.

Hashimoto fázisai

Dr. Izabella Wentz szerint a Hashimotonak az alábbi fázisait különböztetjük meg:

  1. fázis: Genetikai hajlam

Ebben a fázisban megvan a genetikai hajlamod a Hashimoto-ra, de még nem manifesztálódik semmi.  Normál a TSH, FT3, FT4 hormonok, nincsenek antitestek sem.

  1. fázis: Az immunsejtek elkezdik támadni a pajzsmirigyet

Hashimoto-ra jellemző, hogy megnövekszik a limfociták száma a pajzsmirigyben. Ezeknek a fehérvérsejteknek fontos szerepe van az immunrendszer működésében, segítenek kitakarítják az elpusztult pajzsmirigy sejteket. Viszont ha túl sok lesz belőlük, elkezdik támadni a pajzsmirigyünket.  Ebben a fázisban már néhány esetben emelkedett antitestek mérhetők, de van amikor csak ultrahangon figyelhető meg a roncsolódás. Ez az az fázis, ami hosszú évekig elhúzódhat és a TSH , FT3 és FT4 még mindig rendben van.

Olyan tünetek már jelentkezhetnek mint az állandó fáradság, hangulatingadozások, túlsúly, termékenységi problémák. Ez az a fázis, amikor már a bélrendszer működésében is zavarok alakulnak ki. Mivel ahogy előbb írtam, csak TSH-t néznek, ebben a fázisban sem derül ki, hogy Hashimoto-ról van-e szó vagy sem.

  1. fázis: Szubkilinkai pajzsmirigy alulműködés

Ebben a fázisban kezdődik a TSH megemelkedése. Az antitestek is növekedhetnek. Általában ez az a fázis, ahol ha néznek TSH-t, akkor az orvos gyanakodhat pajzsmirigy problémákra és felírja a hormonpótlást vagy további vérvizsgálatokat kérhet.

  1. fázis: Pajzsmirigy alulműködés

Ebben a fázisban kezd a pajzsmirigy működése akadozni és olyan mértékű lesz a roncsolódás, hogy már nem képes elég hormont termelni. Itt magas a TSH és alacsony lesz az FT4 és FT3 szint, az antitest még inkább emelkedett az előző fázisokhoz képest.

  1. fázis: Átmenet más autoimmun betegségekhez

Ha valakinek már kialakult egy autoimmun betegsége, nagyobb a valószínűsége, hogy kialakul egy másik is, mint például reumás artritisz, lupus, szklerózis multiplex, cukorbetegség, pikkelysömör és tovább.

Ha a Hashimoto kialakulásának oka nincs rendezve, hiába szed valaki hormont, az nem oldja meg a gyökér okot. Amint a pajzsmirigy teljesen kipukkant, az immunrendszer megy a következő szervre.

Ha ebben az 5. fázisban nincs megfelelő hormonnal beállítva valakinek a pajzsmirigy működése, vagy nem kezelte a gyökér okot, akkor előfordulhat, hogy az orvos a pajzsmirigy eltávolítását javasolja. Ez lehet, hogy csökkenti az anti-TPO szintet, de nem akadályozza meg a szervezetet, hogy az autoimmun betegség tovább működjön a szervezetében.

Hashimoto visszafordítható?

Amikor annak idején engem diagnosztizált az orvos Hashimoto-val, azt mondta ennél nagyobb bajom ne legyen és szedjem a hormont. Tisztán emlékszem, hogy csak legyintett. Egy szóval nem hangzott az el, hogy meg kéne találnom és oldanom a gyökér okot, amiért ez kialakult. Vagy mindegy volt, hogy a hormon ellenére a legtöbb tünetem megmaradt. Ez volt az a pont, amikor kezembe vettem az irányítást és magam kezdtem el kutakodni a témában.

És hogy akkor visszafordítható-e a Hashimoto? A jó hír az, hogy igen.

Ez nem azt jelenti, hogy akkor már nem lesz Hashimotod – ez sajnos mindig lesz. Viszont a negatív tünetek megszüntethetők, az immunrendszer támadása megállítható és a Hashimoto nyugalmi állapotba tehető.

Ha megvan a gyökérok és elkezdünk rajta dolgozni, le tudjuk nyugtatni és újra egyensúlyba hozni a szervezetünket megfelelő táplálkozási és életmód elveket követve.

Források:

https://emedicine.medscape.com/article/120937-overview

https://www.aafp.org/afp/2014/0915/p389.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK285557/

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

Ne hagyd itt!

5 egyszerű szokás az egészség felé e-könyv

Az én ajándékom Neked, hogy azonnal el tudd kezdeni az életmódváltást!