Érd el a legjobb formád és egészséged életmódváltáson keresztül!

Keresés

Te tudod, hogyan kell méregteleníteni?

augusztus 27, 2023

Méregtelenítésről rengeteg információ kering a neten: pár napos léböjt kúrák, gyümölcskúrák, táplálékkiegészítők hada, rengeteg különféle ötletet olvashatunk. Ezek mind lehetnek hasznosak és jók, azonban ha nem megfelelően csináljuk, ha nincs megfelelően felkészítve rá a szervezetünk, majdhogynem semmit sem érünk el vele. 

A méregtelenítést kontextusban kell nézni. Vagyis nem elég dirr-durr, vasárnap még rántott husi, hétfőtől indul a léböjt, hanem tudnunk kell mik azok a dolgok, amikkel fel kell rá készülnünk, illetve támogatják vagy hátráltatják a méregtelenítési folyamatot.

Tudnunk kell azt is, hogy milyen mérgektől akarunk megszabadulni.  A méregtelenítés egy általános fogalom, de vajon a cukor függőségünktől akarunk szabadulni? Vagy nehézfémektől, gombáktól, esetleg parazitáktól akarunk búcsút inteni? Mindegyik megér 1-1- külön posztot, de a jelenlegi írásomban azt szeretném nektek bemutatni, miért is kellene méregtelenítenünk mindannyiunknak.

Miért fontos a méregtelenítés?

Alapvető kihívása a mai világunknak, hogy rengeteg méreganyaggal vagyunk körülvéve mindenhol, és nem vagyunk eredetileg arra programozva, hogy ezt a mennyiségű toxint rendesen ki tudjuk űríteni a szervezetből. Ezt azt jelenti, hogy sokkal tudatosabban kell erre a témára odafigyelnünk mint a régi kor emberének.

Méreganyagok bárhonnan jöhetnek: ételek, levegő, víz, testápolási termékek, gyógyszerek, edények, bútorok, vegyszerek. Sajnos a lista végtelen. A méreganyag telítettség pedig több formában is jelentkezhet: fejfájások, túlsúly, ködös agy, kiütések, depresszió, és rengeteg komolyabb betegség is kialakulhat emiatt. 

Bárhogyan is kerülnek a méreganyagok a szervezetbe – bőrön keresztül, az orron/tüdőn keresztül vagy a gyomron/táplálkozáson keresztül – keringenek egyet a véráramban, és ha szerencsénk van, a májunk jól működik és megszabadul tőlük. De ha erre nem képes, és felhalmozódnak a toxinok, akkor elkezdenek bejutni a sejtekbe, és innen indulnak a komolyabb problémák. A méreganyagok elnyomják az immunrendszert és a mikorbiomot is tönkre tehetik.

A májnak a működése az egyik legfontosabb dolog a méregtelenítésben. (ha pár egyszerű tippet szeretnél, hogyan segítheted a máj munkáját, olvasd el ezt a cikket)

Ezért mondom, hogy durr bele nem szabad elkezdeni semmilyen méregtelenítést, mert ha a máj nem tud megszabadulni megfelelően a toxinoktól, ha nem megyünk WC-re rendesen, akkor ezek a toxinok visszakerülnek a keringésbe és újabb helyet találva maguknak szépen bennünk maradnak. A normál folyamatot úgy kell elképzelni, hogy: toxinok→vérkeringés→máj→vastagbél→széklet. 

Tehát hiába tartunk pár napos léböjtöt, ha a máj nem működik megfelelően vagy ha nem lesz barna végtermék napi többször is a WC-ben, akkor nem szabadultunk meg semmi méreganyagtól.

De akkor hogyan is készülhetünk fel megfelelően a méregtelenítésre? A következő blogban erre kaphatsz majd választ.

Tetszett?

Megosztom Facebookon
Elküldöm emailben

Ne hagyd itt!

5 egyszerű szokás az egészség felé e-könyv

Az én ajándékom Neked, hogy azonnal el tudd kezdeni az életmódváltást!